‘Het is vreselijk als je dochter in de prostitutie belandt’

Cindy heeft een licht verstandelijke beperking, en op haar achttiende werd ze gedwongen om seks te hebben tegen betaling. Moeder Hanna en stiefvader Bart vertellen. 

‘Cindy vond het al vroeg heel moeilijk om zich te houden aan de regels die wij stelden. Dat gaf weleens frictie thuis. Maar ja, ze was puber, het hoorde er ook bij. De echte problemen ontstonden pas toen ze net zeventien was en haar biologische vader overleed. Op dat moment veranderde er iets bij Cindy. Ze zette zich meer af en we wisten steeds minder goed wat er in haar omging. Op een nacht liep ze weg van huis. Later bleek dat ze die nacht bij Jasper was, de jongen die haar later dwong om seks te hebben tegen betaling. Na die nacht is ze weer naar huis gekomen en hebben we samen met haar hulp gezocht. Ze gedroeg zich daarna lange tijd rustig en heeft haar vmbo afgemaakt. Waarschijnlijk heeft Jasper bewust gewacht tot ze achttien werd.

Die zomer had Cindy ineens een tweede telefoon. Ze reageerde vreemd als ze werd gebeld. Elke keer verontschuldigend als ze te laat opnam. Ze liep ook altijd weg, vluchtte naar buiten. We merkten dat ze ontdaan was als ze opnam. We pakten de telefoon af en keken erin. Er stonden berichtjes in met zeer dwingende taal: “Je móet komen. Nu!” We kregen het gevoel dat ze onder druk stond, en we hadden sterk het vermoeden dat ze met een loverboy te maken had, maar volgens Cindy was er niets aan de hand.

Na de zomer startte Cindy met haar nieuwe opleiding in een andere stad. Ze ging bij een klasgenoot in huis wonen. Tenminste, dat zei ze. Later bleek dat ze op een kamer woonde die Jasper had geregeld. Van de ene op de andere dag stopte Cindy met haar opleiding. Ze zei dat ze op een manege ging werken. Maar het bleef allemaal vaag en als we vragen stelden, werd ze boos. We belden die manege en daar bleken ze haar niet te kennen. Toen we haar daarmee confronteerden, zei ze: zie je wel dat jullie me niet vertrouwen. Ondertussen werden onze vermoedens steeds sterker. Zou het dan toch?

Toen Cindy een weekend thuis was, vingen we een telefoongesprek op waarin ze zei: als ik dan voor jou ga werken… Toen was het voor ons honderd procent zeker, maar Cindy ontkende nog steeds. We maakten ons grote zorgen en de spanning thuis liep enorm op. Wat konden we doen? We besloten dat het vooral belangrijk was om goed contact te houden met haar. Dat ze zou weten dat ze thuis altijd welkom was.

Op een dag werden we gebeld door een rechercheur, gespecialiseerd in mensenhandel. Ze hadden ontdekt dat Cindy thuis mannen ontving of door Jasper ergens naar toe werd gebracht. Ze checkten wat feiten bij ons en kwamen daarna in actie. Ze hebben haar eruit gehaald en naar de crisisopvang gebracht. Cindy belde om te zeggen wat er was gebeurd. Opgelucht waren we. Opgelucht dat ze eruit was. Opgelucht dat Jasper was opgepakt. We hebben tegen haar gezegd: je moet nu alles vertellen. Dat deed ze. Over hoe Jasper haar dwong seks te hebben met anderen, over de leugens.

Het is vreselijk dat ze maandenlang in de prostitutie heeft moeten werken. Eigenlijk was ze het ideale slachtoffer. Haar licht verstandelijke beperking, haar wil om bij mannen in the picture te staan, haar weinige vriendschappen, haar materialisme. En dan ziet ze er ook nog leuk uit. 

Deze hele geschiedenis heeft een enorme impact gehad op ons gezin. De zorgen, de spanningen en de onzekerheid. We zaten in een overlevingsstand. Maar één ding wisten we zeker: we moeten er zijn voor Cindy. Ze moet weten dat de deur altijd voor haar open staat.’ 

Cindy werd opgevangen bij Fier.
Het gaat goed met haar.