“Mijn dochter was slachtoffer van mensenhandel.”

Paula ontdekte dat haar 14 jarige dochter betrokken was bij mensenhandel; wat is er gebeurd en wat kun je als moeder doen om je kind te helpen?

‘Mijn dochter was 14 jaar en het viel me op dat ze weinig contact had met leeftijdsgenoten.
Ik heb daar met haar over gesproken en vervolgens leek ze toch wat meer contacten te leggen. Deze contacten waren echter met de verkeerde mensen. Het waren de zogenaamde buitenbeentjes van de school waar ze plots veel contact mee had. Ze hield zich niet meer aan gemaakte afspraken en ik betrapte haar op leugens. Ik heb vaak naar mijn kind gezocht als ze weer eens niet thuis kwam. Ik vond haar regelmatig blowend terug tussen een groep jongeren die veel ouder waren dan zij.

Ik heb haar natuurlijk aangesproken op haar gedrag, ben het gesprek met haar aangegaan om haar duidelijk te maken dat ze verkeerd bezig was. Ze zei dat ze zich onbegrepen voelde, ze vond nergens de aansluiting waar ze naar op zoek was. Bij haar vrienden voelde ze zich stoer, ze hoorde erbij.

Crisishulp
Ik controleerde haar social media maar zag daar niet zoveel bijzonders op. Er waren wel andere signalen. Op school begon ze te spijbelen en ze maakte haar huiswerk niet meer. Ik heb mijn zorgen op school uitgesproken en om hulp gevraagd. School ging direct over tot actie en een hulptraject werd opgestart. Een gesprek samen met mijn dochter en een hulpverlener werd snel geregeld. Dat was echt noodzakelijk want haar gedrag verergerde snel, ze gebruikte cannabis en liep vaak weg. Ze had inmiddels een vriendje die zich bezig hield met drugs. Zij deed alles om hem te pleasen, dat vond ik opvallend gedrag.

Ze bleef steeds langer weg, dagen werden nachten. Ik was ten einde raad en samen met de ingeschakelde crisishulp hebben we bekeken of het mogelijk was om haar verplicht te laten opnemen voor haar eigen veiligheid. Dat is natuurlijk een hele grote stap maar ik moest haar beschermen tegen zichzelf. Ze is vervolgens inderdaad opgenomen in een gesloten inrichting. Ze is daar verder niet behandeld. Er waren wel gesprekken met medewerkers maar er was geen behandelplan of therapeutische begeleiding. Ik heb na 3 maanden besloten om de opname te beëindigen omdat ze hier naar mijn idee niet beter werd en niet verder werd geholpen.  

Dagbesteding
Ze is na de opname naar een dagbesteding gegaan. Hier kreeg ze een dagindeling en structuur. Ze volgde daar onder andere ponytherapie en dat leek goed te gaan. Helaas ging het toch weer fout. Ze kreeg opnieuw verkeerde contacten. Begon weer te liegen en verviel in haar oude gedrag. Ze ging naar feesten en naar vrienden die ik niet kende en ze vertelde me steeds minder. Ik werd steeds ongeruster, dit voelde helemaal verkeerd. Ze liep constant weg en ik wist niet waar ze was. Ze reageerde niet op mijn appjes en telefoontjes. 

Op een gegeven ontving ik een alarmerend telefoontje van een vriendin mijn dochter. Het ging niet goed. Ze vertelde me dat zij samen met mijn dochter in een pand zat met een groep jongens en dat er vreselijke dingen gebeurden. Ik heb direct de politie ingeschakeld. 
Bij thuiskomst heeft ze tegen haar oudere zus precies verteld wat er is gebeurd. Het bleek dat enige tijd geleden een groepje jongens hen had uitgenodigd voor een feest. Ze hebben een taxi voor haar gebeld en mijn dochter is ingestapt en meegenomen naar een pand. Ze is bedreigd, ze wisten alles over haar en dreigden om haar familie iets aan te doen als ze hulp zou inschakelen. Daarom is ze steeds weer teruggegaan en is het helemaal uit de hand gelopen. 

Nadat ze haar verhaal heeft gedeeld is Koraal ingeschakeld en ze gestart met het behandelprogramma YIP (Your Inner Power). Ze heeft intern een veilige plek gekregen en kon hier herstellen. Het is een pittig traject geweest. Langzaam ging het beter met haar en school werd weer opgestart. Dit was gelukkig mogelijk vanuit haar plek bij YIP; dus ook veilig en beschermd.

Kwetsbaar
Ik wilde begrijpen waarom haar dit is overkomen. Waarom mijn dochter? Het blijkt dat ze een vorm van autisme heeft wat ervoor zorgt dat dingen anders en later bij haar binnenkomen. Ze verliest daardoor snel het overzicht en voordat ze beseft wat haar overkomt is het al te laat. Deze kwetsbare groep wordt vaak over het hoofd gezien en juist zij hebben die extra hulp nodig. YIP is daarop ingericht en heeft mijn dochter goed opgevangen. Ze is inmiddels weer thuis. Elke dag is het hard werken maar het gaat goed met haar. Ze heeft een leuke vriend waarmee ik goed contact heb. Ze is zich nu bewust van haar kwetsbaarheid en heeft geleerd om daarmee om te gaan. Ze kent haar eigen valkuilen. 

Alert
Aan alle ouders zou ik adviseren om altijd alert te zijn. We denken dat we in Nederland in een veilige samenleving leven maar dat klopt niet. Er zijn echt mensen met verkeerde intenties, zij weten precies welke kinderen kwetsbaar en gemakkelijk te beïnvloeden zijn. Hou daar rekening mee en blijf met je kind in gesprek. Vertrouw je het niet? Schakel dan zo snel mogelijk hulp in!”