Vermoedens

Je hebt als ouder een niet-pluis gevoel. Je intuïtie of onderbuik vertelt je dat er iets niet klopt, zonder dat je weet wat er aan de hand is. Je wilt het niet-pluis gevoel graag snappen. Lees hieronder de ervaringsverhalen van ouders.

Je wantrouwt de situatie, maar weet tegelijkertijd ook niet goed wat je moet doen. Probeer in ieder geval op een positieve manier met je zoon of dochter in contact te blijven. Hieronder lees je tips die je hierbij kunnen helpen.

Hoe kun je als ouder zicht krijgen
op de online wereld en je kind beschermen?

Februari 2017. Onur, een veertienjarige jongen uit Enschede, pleegt zelfmoord omdat zijn naaktfoto is uitgelekt op zijn school en hij daarmee wordt gepest. Juni 2019. De twaalfjarige Hania uit Rotterdam is vermist en blijkt in een hotel te zitten met een 49-jarige Amerikaan met seksuele bedoelingen. De twee hebben elkaar ontmoet via een computerspel over paarden.

Het zijn voorbeelden van nieuwsberichten over de digitale onveiligheid van kinderen en jongeren. Een wereld die vaak onzichtbaar is voor ouders. Hoe kun je als ouder zicht krijgen op deze wereld en je kind beschermen? Johannes Dijkstra, projectleider digitale zorg bij Fier en Simone Belt, voorlichtingsmedewerker bij het Expertisebureau Online Kindermisbruik leggen het uit. 

Van onderbuikgevoel naar nachtmerrie

Helemaal lekker ging het niet met hun kind. Deze ouders ‘voelden’ dat er wat mis was, het welbekende onderbuikgevoel. Maar geen van hen kon er precies de vinger opleggen: wat speelt er in het leven van mijn kind? Lees hier hun verhalen.

"Andere ouders wil ik op het hart drukken: jij kent je kind het allerbeste. Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, dan klopt er iets niet. Ik heb ook vaak gedacht dat ik het me inbeeldde. Maar jij kent je kind het beste. Het is ook lastig, want je moet je blootgeven en aangeven dat het niet goed gaat thuis. Dat kan soms best moeilijk zijn. Maar uiteindelijk wil je dat je kind geholpen wordt. Dat is het allerbelangrijkste."

Tips! Hoe blijf je in contact met je kind?

Maak je je zorgen om je kind? Dan is het belangrijk om op een positieve manier met hem of haar in contact te blijven. Hieronder vind je een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

Jongeren en social media:
swipen, chatten en appen.

Het is voor volwassenen, die opgegroeid zijn zonder sociale media, vaak lastig te beseffen dat er voor de jeugd van nu nauwelijks verschil bestaat tussen online en offline. Dagelijks komen er nieuwe apps en websites op de markt die inspelen op de vraag van jongeren. Dat maakt het lastig voor ouders om toezicht te houden op wat hun kinderen doen op hun mobiel. Hieronder worden een aantal kanalen genoemd die op dit moment populair zijn onder jongeren.

Onderzoek: Ouders van slachtoffers seksuele uitbuiting voelen zich onvoldoende geholpen

Fier interviewde ouders van wie de dochter slachtoffer was van seksuele uitbuiting. Deze ouders vinden dat zij onvoldoende hulp hebben gekregen van hulpverlening en politie in het beschermen van hun kinderen. De ouders wisten niet goed wat te doen toen zij het vermoeden hadden dat hun kind werd uitgebuit. Ze verloren de grip op hun dochter, voelden zich machteloos en hadden veel stress. Ook zorgde het vaak voor problemen binnen de rest van het gezin. Fier benoemt in het rapport ‘Ouders aan het woord’ vier verbeterpunten om te zorgen dat ouders in de toekomst beter geholpen kunnen worden.

Meer weten? Download hier het complete rapport.